Lön
Hur för man övertid och lönetillägg i Busy?

Denna artikel går igenom hela processen för att sätta upp lön i Busy. Samtidigt förklarar den hur detta fungerar tillsammans med tidsbanken.

Liv Ulversøy avatar
Skrivet av Liv Ulversøy
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Lön i Busy kan användas vid många tillfällen, från det enklaste där du endast vill ha en möjlighet att registrera övertid i tidsbanken, till mer komplexa situationer där tidstillägg, timlön, sjukfrånvaro med mera behöver skickas direkt in i lönesystemet.

Aktivering och övertid

Uppstarten av lön i Busy börjar i «Tidsbank» → «Lön». Klicka sedan på «Sätt upp lön för övertidshantering» för att komma i gång.

Sedan skapar du de lönearter du kommer behöva genom att klicka på «Lägg till løneart». Om du bara ska ha övertid behöver du endast upprätta den sortens övertid du vill kunna registrera. T ex. övertid 50%. Notera att detta är övertid, och att det samtidigt registreras ett procenttillägg så att Busy kan visa detta i tidsbanken.

Vill du att de anställda ska kunna välja mellan utbetald övertid eller övertid med tidssaldo kan du lösa det genom att upprätta en löneart, till exempel "Övertid 50% (till utbetalning)" och välj att detta är utbetald övertid. Övertiden kommer då automatiskt att att dras ifrån tidssaldot via «Utbetalning» kolumnen i tidsbanken, men du måste manuellt hantera utbetalning (till exempel via löneexport).

Ønsker du at de ansatte kan velge mellom overtid til utbetaling og overtid til timesaldo kan du opprette enda en lønnsart, for eksempel Overtid 50% (Til utbetaling) og velge at dette er overtid til utbetaling. Overtiden vil da automatisk trekkes fra timesaldoen gjennom «Utbetaling»-kolonnen i timebanken, men du må selv håndtere at overtiden faktisk blir utbetalt (for eksempel med lønnseksporten).

Registreringen av övertid kan göras genom att klicka på «Lägg till tillägg» vid tidsföringen.

Hur hanterar man andra lönetillägg?

Om du vill att anställda ska kunna lägga till olika tillägg när de tidrapporterar lägger du till de relevanta tilläggen som lönearter. Efter det är genomfört kan de anställda själva lägga in tillägget när de tidrapporterar, genom att klicka på «Lägg till tillägg».

Det är även möjligt att välja ett visst antal när en anställd använder ett tillägg. Det gör du genom att upprätta det tillägg du vill använda, till exempel "Vägtull", och när den anställde lägger in tillägget via «Lägg till tillägg» väljer de då antal 1. Som standard kommer tillägget räkna för alla timmar tidföringen gäller för.

Timlön och tillägg

Om du har anställda med timlön kan du ställa in att de anställda är timavlönade. Om du samtidigt skapar en standard löneart för timlön kommer alla timmar som en timanställd för på en arbetstyp som är kopplad till «Arbetstid» automatiskt bli beräknat som den lönearten i rapporter och i löneexporten.

Upprätta först en en löneart för timlön och välj sedan «Timlön» uppe till höger, se nedan. Här aktiverar du vilka anställda som ska ha timlön i tabellen till vänster. Alla timmar som de anställda för mot en arbetstyp som är kopplad till «Arbetstid» kommer nu beräknas som timlön. det betyder att sjukfrånvaro, semester, ledighet osv som inte är kopplat till «Arbetstid» inte kommer att generera timlön. Man kan även alltid manuellt överskriva per arbetstyp vilken löneart som den ska kunna använda.

Hur använder jag detta i lönekörningen?

Du kan använda denna information för att generera en lönefil som kan laddas upp direkt i lönesystemet, eller manuellt läsas av. Om du vill skapa en lönefil använder du dig av löneattesteringen för att välja vad som ska inkluderas.

Om du bara vill läsa av information eller se tidigare löneattest, ser du dessa genom att gå till «Rapporter» → «Lönerapport» som bilden nedan.