Attestering och låsning av perioder i Busy

Så kan du attestera de anställdas arbetstid för en egendefinierad period

Liv Ulversøy avatar
Skrivet av Liv Ulversøy
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Attestering i Busy är uppdelat i två delar: period och projekt.

Periodattesteringen används för att attestera och låsa de anställdas arbetstid. En arbetsledare eller andra med personalansvar går sedan igenom de anställdas rapporterade timmar i en vald period, attesterar och låser perioden. När detta är gjort kan timmarna användas som löneunderlag och kan inte ändras efterhand.

Attesteringsfunktionen ser annorlunda ut beroende på användarens rättigheter. Administratörer kan se och attestera för alla anställda, medans gruppledare endast kan se och attestera för sin egna grupp. En vanlig anställd kommer bara kunna se sin egna tid och har inte tillgång till att attestera den.

Justera attesteringsperioden i inställningar

I generella inställningar kan du välja vilken period du önskar att attestera inom. Du kan välja mellan veckovis eller månadsvis attesteringsfrekvens, du kan även välja vilken veckodag eller datum perioden ska starta. vilket gör det lätt att anpassa efter lönekörningsdatum.

OBS: Den anställdes timmar måste vara attesterade för att vara med på lönekörningen.

Attestera den anställdes tid

Du hittar attesteringen genom att klicka på «Godkänn» → «Period». För att starta attesteringen av en ny period väljer du först en person från listan, du kommer därefter till bilden nedan. Här kan du se vilka perioder som väntar på attestering. För att gå igenom och attestera perioden klickar du på den blå knappen som ses nedan.

Du kommer sedan till attesteringssidan för specificerad anställd och period. Överst på varje vecka finns nyckeltalen för den veckan, men bland annat fakturerbar tid, faktureringsgrad och kapacitet för perioden. Vidare innehåller varje dag information om total tid, fakturerbar tid, belopp och eventuell övertid eller minustid i tidsbanken.

Du kan välja mellan att endast attestera enskilda timmar, eller hela perioden. För att attestera enskilda timmar markerar du dessa genom att markera boxen till vänster om de, klicka sedan på «Godkänn». Du kan även välja alla timmar genom att klicka på boxen längst upp till vänster, precis bredvid «Tid», klicka sedan på «Godkänn & lås veckan». När detta är gjort kan ingen mer tid föras in på perioden.

Felregistrering

Om du upptäcker en felregistrering kan du göra ändringar direkt i tabellen. Klicka på den aktuella dagen och justera. Till exempel projekt eller arbetstyp.

Lås upp veckor

Om någonting måste rättas i efterhand kan man låsa upp perioden genom att trycka sig in på personen, och därefter till perioden du önskar låsa upp.

När du sedan ska låsa upp får du upp två val. Du kan välja att bara låsa upp perioden och behålla alla låsta timmar genom att klicka på den vita knappen. Eller så kan du välja att låsa upp både timmarna och perioden genom att klicka på den röda knappen. Då kan man ändra och uppdatera alla timmarna i perioden.

OBS: Perioder i Busy måste godkännas i kronologisk ordning, man måste därför låsa upp tidigare perioder om man önskar låsa upp en period långt bak i tiden. Efteråt måste alla perioder godkännas igen.

Se godkänd tid på tidslinjen

Du kan se om en vecka är godkänd bredvid veckonummret uppe till vänster, som då har en grön cirkel med en vit bock i sig. Det betyder att posterna är låsta och man kan inte längre göra ändringar i perioden, om den inte låses upp som ovan.

Attestera projekttimmar

Funderar du på hur man attesterar i projekt i Busy? Läs vår artikel om attestering av projekttimmar.