Rapporter
Kom i gång med lönsamhetsrapporten

Denna artikel visar hur du lägger grunden för att få rätt tal i lönsamhetsrapporten.

Liv Ulversøy avatar
Skrivet av Liv Ulversøy
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Varför ska man använda lönsamhetsrapporten?

Lönsamhetsrapporten ger dig insikt i följande punkter:

1. Budgeterade intäkter för alla projekt som en helhet.

2. Status i realtid för registrerad fakturerbar omsättning mot budget.

3. Kostnad, täckningsbidrag och täckningsgrad på anställda.

Samtliga punkter kan filtreras och summeras efter hela företaget, enskild avdelning eller enskild anställd. Man kan även se data inom valfria perioder.

För att få tillgång till lönsamhetsrapporten krävs det att budgets är uppsatta i förväg. Dessa budgets kallas för användarbudgets och sätts upp via användarsidan.

Uppsättning av användarbudgets

Du hittar användarbudgets via "Användare" → "Budgets".

För att bestämma budgeterad omsättning för den anställde har du tre parametrar, det för att göra det lätt att estimera en korrekt omsättning per anställd. Det är "Timpris", "Faktureringsgrad" och "Semesterdagar".

Timpris fylls ut med det förväntade genomsnittliga timpriset för den anställde. Här rekommenderar vi att se på fjolårets genomsnittliga timpris för att bestämma vad årets värde blir. Ofta vill man justera värdet något för att bättre matcha årets timpriser.

Faktureringsgrad fylls ut med förväntad faktureringsgrad för den anställde. Detta beror på den anställdes position, om det är förväntat att den anställde i huvudsak arbetar med faktureringsbar tid bör denna grad ligga runt 90%.

Semesterdagar kan användas för at få korrekt omsättning under semestermånaderna. Systemet kommer då att dra av på omsättningen genom att reducera antalet dagar man förväntar att den anställde ska arbeta. Vissa väljer även att inte lägga in semesterdagar här utan istället justerar ner förväntad faktureringsgrad i semesterperioderna.

Kostnad per månad Det är månadskostnaden för att ha den anställde, gärna månadslön multiplicerat med en procentsats på 130% för övriga kostnader.

Ovan ser du en budget för en tjänsteman med semester i juli och december, som huvudsakligen arbetar med faktureringsbara projekt.

Tips: Förväntar du dig att anställa fler i år? Bjud in de till Busy med en fiktiv epostadress och sätt upp en budget från väntat startdatum, så får du en budget för framtida anställda också. Du kan ändra epostadressen i inbjudan till en riktig adress när personen blir anställd, då får de även direkttillgång till en färdiguppsatt användare.

Navigera i lönsamhetsrapporten

I lönsamhetsrapporten får du upp en lista över alla anställda som du har satt upp en budget för. Genom att hovra över kolumntitlarna får du information om vad de betyder. Du kan även använda dig utav datumfiltret uppe till höger för att välja period. Om du klickar på "Personer" kan du välja att sortera efter grupper och enskilda anställda. Summa linjen längst ner visar dig totalen på respektive kolumn för alla personer i listan.

Ofta ställda frågor

Vem har tillgång till rapporten?

Det är bara administratörer som kan se de tre kolumnerna relaterat till kostnader och har administratörstillgång till alla anställda i listan. Gruppledare ser alla anställda i de grupper de är ledare för och anställda ser sin egna omsättning och budgeterad omsättning. Varken enskild anställd eller gruppledare har tillgång till kostnadskolumnen.